Blancolån: Vad du behöver veta innan du lånar

Låna pengar kan ibland vara en nödvändighet för att täcka ekonomiska behov som exempelvis köp av en ny bil, renoveringar eller akuta utgifter. En av de mest populära formerna av lån i Sverige är blancolån, även kallade för privatlån eller lån utan säkerhet. Innan du ansöker om ett sådant är det dock viktigt att förstå vad det innebär, hur mycket du faktiskt kan låna, samt situationerna då ett blancolån kan vara lämpligt.

Vad är ett Blancolån

Blancolån eller privatlån, är så kallade osäkrade lån som inte kräver någon form av säkerhet från låntagaren. Detta skiljer sig från säkrade lån, som exempelvis bolån, där låntagaren måste erbjuda en tillgång som säkerhet för lånet. Med blancolån bedömer långivaren i stället låntagarens kreditvärdighet genom att titta på faktorer som inkomst, skuldsaldo, kredithistorik och eventuella betalningsanmärkningar.

Hur mycket kan jag låna, och hur länge?

Till skillnad från så kallade snabblån, som även de är lån utan säkerhet, erbjuder blancolån högre lånebelopp och längre löptider. Vanligvist kan du låna från så lite som 50 000 kronor till så mycket som 500 000 kronor, men kan variera mellan olika långivare där vissa kan erbjuda lån från mycket lägre belopp, upp till högre summor.

Löptiden för dessa privatlån variera också, men de flesta långivare brukar erbjuda en återbetalningstid mellan 1–20 år. Att ha en längre löptid kan vara fördelaktigt vid ett större lån då månadskostnaden blir lägre. Dock är det viktigt att ha med sig att det trots allt också tillkommer ränta. Desto längre tid du avbetalar dit lån, ju högre kommer den totala kostnaden för lånet att bli på grund av den så kallade ränta-på-ränta effekten.

Det är därför viktigt att du som konsument läser på om de villkor som gäller för just det lån du önskar teckna. Dels för att ta reda på hur stora månadsbetalningarna blir, dels för att veta vad lånet faktiskt kommer att ha kostat dig när det väl är betalt.

När är ett blancolån lämpligt?

Det finns flera skäl till att du kan behöva låna pengar. Kanske är din nuvarande bil gammal och du är i stort behov av en ny, kanske ska vitvarorna i huset bytas ut eller så är du helt enkelt i behov av att samla dina nuvarande lån till en mer förmånlig ränta? Oavsett anledningen kan ett blancolån vara lämpligt, men som nämnt är det viktigt att se över samtliga villkor först.

Eftersom lånet är utan säkerhet kan räntan du blir erbjuden vara mycket högre än vid ett bolån. Räntan sätt även individuellt baserat på din återbetalningsförmåga. Hur din återbetalningsförmåga ser ut, beror på vad som visas i en kreditupplysning. Genom en sådan kan långivaren kontrollera dina nuvarande skulder, om du har öppna ärenden hos Kronofogden samt din tidigare lånehistorik och betalningsanmärkningar.

I det fallet kreditupplysningen visar en hög kreditvärdighet, tenderar räntorna att bli lägre. Är kreditvärdigheten i stället låg, finns en risk att räntorna ökar eftersom långivaren då anser att du har svårare att betala tillbaka de pengar du lånat.

Att tänka på

Trots att vi nämnt vissa av dessa aspekter tidigare, avslutar vi med några punkter som kan vara bra att följa, innan du ansöker om ett lån

  • Jämför erbjudanden hos en låneförmedlare för att hitta det mest fördelaktiga låneavtalet för dig.
  • Läs det finstilta för att ta del av alla villkor och förstå alla avgifter.
  • Sätt en budget och betalningsplan så att du med säkerhet kan betala tillbaka lånet inom den angivna tidsplanen.

Kontakta långivaren om något känns otydligt.